Välkommen till Cocktailpartyt

31 maj 2011

,

Five Words Tell a Story


När jag hittar en blogg som jag tycker om så vill jag väldigt gärna dela med mig. En blogg som jag har börjat följa ganska så nyligen är en tumblr-blogg skapad av två uppfinningsrika tjejer. Bloggen heter Five Words Tell a Story. Dom har gett sig fan på att publicera en ruta med fem ord (nästan) varje dag som på något sätt förmedlar ett budskap. 


Det är text och design i en härlig kombination, det måste man ju bara älska!!!
(Tryck på läs mer för fler illustrationer från Five Words Tell a Story)

ExamenI morgon är det en stor dag, då är skolåret inofficiellt över. För då skall examen in och efter det så skall vi "bara" planera en fest, vilket knappt kan räknas som skola enligt mig. Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta.

Jag känner en sorts sorg för att första året är slut och att jag aldrig kommer att få det tillbaka. För att gå på Westerdals är helt enkelt jävligt roligt.
Jag tror inte att det bara är jag som känner mig sjukt priviligerad som har möjlighet att gå på en kreativ skola där du alltid ser fram emot nästa skoldag.

Som tur var så är inte allt helt slut för det här året. Jag skall nämligen vara fadder nästa år, så det blir kanske lite planering och roligt under sommaren också!

30 maj 2011

Yogi Berra Quotes


Yogi Berra, född den 12 maj 1925 i St. Louis i Missouri i USA, är en före detta basebollspelare som var New York Yankees framgångsrika catcher under 1950- och 60-talet.


Berra myntade flera bevingade ord, så kallade "Yogiismer" (Yogiisms). En Yogiism är antingen en paradoxal motsägelse eller en uppenbar "Tautology". Han blev kårad till "Wisest Fool of the Past 50 Years" av The Economist i 2005. Här är några av hans berömda uttryck.

Baseball is ninety percent mental and the other half is physical.
You can observe a lot by just watching.
This is like deja vu all over again.
Nobody goes there anymore; it's too crowded.
You should always go to other people's funerals, otherwise, they won't come to yours. 

Brevpost

Mail håller på att ta över en stor del av postverksamheten, själv vet jag inte helt vad jag tycker om det. Vad är roligare än att få brev? (Och nu pratar jag inte om räkningar) När jag tömde brevlådan idag hade jag fått brev ifrån Nærings-og Handelsdepartementet. Det var märtk "Ordförande FSSB", varför undrar du? Det skall jag berätta!

Veckan efter påsk så fick vi ett uppdrag i skolan, vi skulle skriva ett realistiskt men falskt brev till någon och se om vi fick svar. Jag skrev till näringsministern om att svenskar hade alldeles för dåliga villkor och för lite respekt i det norska samhället.

Här är mitt brev:

Hej!
Jag skriver ifrån kollektivet FSSB, som är en förening uppstartad i Oslo. FSSB står för Föreningen för Svenskar i Servicebranschen och det är av den anledningen jag skriver till er.
Svenskar i Norge och särskilt i Oslo utsätts kontinuerligt för en diskriminerande lönesättning. Vi tycker att det är märkligt att landets hårdaste arbetare jobbar för landets sämsta löner. Här är det något som har gått fel.
I vanliga fall kan en arbetstagare diskutera lön ed sin chef men många svenskar upplever idag ett deras seriositet underbyggs av låtar som ”Partysvensker” och program där uttryck som ”banan-svensker” myntas.
Svensk arbetskraft ses inom servicebranschen som en förbrukningsvara och det är svårt att få ett fast jobb. Det är långt ifrån alla svenskar som vill resa till Thailand och ”upptäcka sig själva”. Det är att dra alla människor under en kam.
Vi är inte en offentlig organisation ÄN men med 168 underskrifter insamlade på två veckor för att stötta vår sak visar tydligt att det finns ett intresse för svenskar inom servicebranschen att organisera sig. I en rättvis värld hade FSSB aldrig behövt uppstå.
Faktum är att Norge är beroende av svensk arbetskraft och norrmännen borde tacka sig lyckliga stjärna för att så många vill komma hot och jobba.
Förslaget vi har är att arbetsgivare skall vara pålagda enligt lag att ge lön efter tariff och eftersom svenskar jobbar hårade än norrmän borde också ingångslönen vara högre.
Svenskar som kommer till Norge borde belönas istället för att narras.

Mvh
Bianca
Ordförande FSSB

Brevet är ett skämt/hyss, men någon har tagit det på största allvar och nu har jag alltså fått svar, här är brevet som jag fick;

Nu väntar jag spänt på nästa brev!

29 maj 2011

,

Give me Icons

Så här ser min dock + finder ut efter jag använt candybar. 

Något som jag gillar med Mac är att alla produkterna dom tillverkar är så snygga. Designen på ikoner och mapparnana i datorn däremot är ganska så tråkiga.

Med programmet Candybar så kan man väldigt enkelt (drag n drop) byta ut ikonerna både i docken och finder. På deviantART finns det massvis med gratis ikoner att välja mellan. (Du söker bara på icon + programmet. Sök på engelska för fler resultat.)

Instruktionsvideon är på norska, hoppas att det går bra!


27 maj 2011

PodcastMin podcast går framåt och jag skickade in den till itunes igår. Tyvärr tog den här processen lite längre tid än vad jag hade trott. Bra är i alla fall att efter den här gången som kommer podcasten att uppdatera sig själv. Vill du lyssna på första episoden innan du kommer upp på itunes?

Besök podcastens hemsidan. Subjektivtsett.blogspot.com.

Håll tummarna nu för att podcasten blir upplagd på itunes idag, det gör i alla fall jag!

25 maj 2011

Twitter Button/Badge

Klicka på bilden för större version och kopiera om du vill använda den som  ikon på din blogg,
glöm inte att länka tillbaka till mig. 
Idag har jag gjort en Twitter-ikon. Det är kul att ha en egen ikon som man kan använda till sin blogg eller hemsida. Jag tycker att den blev rätt söt. 

Om du hellre vill ha en textlös fågel som jag (se kolumnen till höger) så kan du använda den här.

För att använda den som blogger/blogspot-ikon väljer du att göra en gadget i "Design". Välj en rubrik tex. Twitter (eller inget alls). Ladda upp bilden och välj "krymp så att den passar". Länka din Twitter-profil/url till bilden och spara. 

För att följa mig på Twitter kan du klicka på ikonen under.

,

The Future that never was - part 2


På 60-talet hade illustratören Charles Schridde en rad reklambilder som visade det Amerikanska folket en framtid som aldrig kom. (Se "part 1"-inlägget här.)

Tänk att leva i en tid då framtidstron var så stark. Idag ser vi sällan spådomar in i framtiden som har med annat än teknik att göra, men här handlade det om livsstil. Den livsstilen var menad för dem som kom efter 60-talet, så kanske är det ännu inte för sent?


Jag hade gärna haft ett hem som låg inuti en klippa med pool mot havet eller ett glashus ovanpå ett litet vattenfall.
Är du nöjd med framtiden (nutiden) som är, eller skulle du liksom jag kunna tänka dig att leva i Schridde's framtidsvision?

,

Origami In the Pursuit of PerfectionOrigamiartisten Sipho Mabona designade på uppdrag av reklambyrån Nordpol + Hamburg origami modellerna och konsulterade stopmotion arbetet såväl som animatörerna. Filmen berättar genom origami, historien om det japanska förteaget Asics.

Jag tycker att filmen är helt fantastisk, det mesta jag klarar av att vika av origami är en ros eller en groda. Det här är verkligen perfektion.

Filmen vann en Grand Prix på Eurobest, guld vid the New York festival, guld vid London International Awards, silver vid Clio i Miami och två gånger brons vid ADC Tyskland.


24 maj 2011

Compare

(Klicka på bilderna för större storlek)

I det sista så har jag suttit och lekt en del med illustrator. Det är kul och så men jag måste säga att det är långt ifrån allt som blir bättre som vektor illustration. Den här bilden är inspirerad av hjärter dams kortleks-armé ifrån Alice i Underlandet.

Vilken tycker du är snyggast, illustration eller sketch?

23 maj 2011

,

Subjektivt


Just nu är jag i full gång med mitt examensarbete. Jag har valt att göra en podcast-show som skall heta "Subjektivt".

Idag satt jag och påtade i Illustrator för att göra en ikon till showen. Ikonen är den du ser när du går in i itunes och bläddrar mellan de olika podcasterna.

Jag gjorde flera olika sorter med olika färgkombinationer men den här gillade jag bäst.

Platta


Veckans tema "Platta" på Fototriss fick mig att fundera lite. Ordet kan ju betyda en platta eller något som är platt. Själv valde jag att tolka det som vinyl-platta. Av mamma har jag fått en samling med vinyl-singlar, från när hon var liten och det är själva albumet för alla plattorna som får stå som model för min fototriss idag.

(Håll utkik i bloggen efter bilderna på själva vinyl-plattorna.)

,

Publicerad

Idag har dikten som jag skrev till Litterär Salong blivit publicerad och jag är såklart väldigt glad. Det är en sak att skriva texter, en annan att våga skicka in dom till tidningar och förlag.

I morse fick jag ett mail om att nu låg dikten uppe på Tidningen Kulturens internet-magazin. Klicka här för att komma till sidan.

22 maj 2011

Cupcake!

Nu är jag färdig med min första, från scratch gjorda Adobe Illustrator illustration. Jag valde att göra en cupcake från ett foto och lärde mig därför om; layers, trace, coloring osv.

Det kommer ta ett tag innan jag kan göra 3D och ljuseffekter/skuggor och om ett år så tycker jag antagligen att den här illustrationen är vansinnigt dålig men just nu så är jag stolt som få!

Fotot jag använde som bas för illustrationen.

,

Bamboo Fun

Om man är intresserad av att Adobe illustrator och vill jobba med teckningar digitalt så behöver man en ritplatta, gärna med Pen & Touch. Själv har jag köpt en model ifrån Wacom som heter Bamboo fun, pen & touch tablet.

Det finns ritplattor för 5000 kr men eftersom jag är nybörjare så satsade jag på en i tusenkronors-klassen istället. (Fast om man letar runt lite på internet kan man absolut hitta en för 800-900 kr.)
Klicka på bilderna för större storlek.

20 maj 2011

Your most read book


Vi läser böcker av olika grunder. Ibland är det en lärare som säger åt oss, ibland är vi uttråkade på en sagolik strand i utlandet eller så regnar det kanske ute. Vi läser för att det ger oss glädje, stimuli, för att lära oss saker och för att berika våra liv.

Det finns massvis med orsaker till att vi läser olika böcker men så finns det en liten kategori med böcker som står ut och det är böckerna som vi läser om och om igen. Böckerna som vi inte alltid vet varför vi tycker så mycket om och som vi fortsätter att läsa (även fast vi vet exakt vad som kommer att hända). Det är ingen som "tvingar" en att läsa dessa böcker utan de har blivit en del av dig.

Första gången som jag läste Ondskan av Jan Guillou var jag 12 eller 13 år. Jag var tvungen att läsa den igen och gick och lånade den på biblioteket. När jag var 14 år och började tjäna mina egna pengar såg jag boken i bokhandeln och köpte mig pocket-utgåvan.
Det exemplaret är nu trasigt, nött och missfärgat och är kanske läst 20 gånger. Det är inte den bästa boken jag har läst, men det är min mest lästa.

Jag tror att de flesta har en favoritbok som de läser om och om igen. Jag vet att mamma läser minst en av Sagan om Ringen-triologi böckerna varje år, oftast så blir det den sista i serien.

Vilken är din mest lästa bok?

the League of Moveable Type


Varför skall man hålla på och skriva med samma tråkiga Times New Roman och Arial Black? Vad är det för regler som säger att vi inte kan använda oss av vackra, roliga, unika, speciella, spännande nya fonder?The League of Moveable Type hittar du högkvalitativa gratis fonter för nedladdning. Om du själv har en font som du har gjort kan du lasta upp den på deras blogg. Var delaktig och bidra eller bli medlem om du tycker om sidan. Läs deras Manifest här.


19 maj 2011

,

A Love StoryJag älskar att någon har kommit på att göra en kärlekshistoria, om mjölk. Men historien är inte vad man först tror och den kommer med en oväntad twist på slutet.

Airshow

Hittade ett fantastiskt foto ifrån den första luftshowen/utställningen i Paris, 30 september 1909. Själv visste jag inte riktigt att det fanns färgfoton ifrån den tiden, men bilden är tagen med vad som kallas för Autochrome Lumière (Léon Gimpel).

16 maj 2011

,

Blogs I read

Har du fått blogg-brist? Här är tre underbara bloggar som jag följer och som alltid får mig på bättre humör. Tipsa gärna om bloggar du läser i kommentarfältet!


Beskrivning: I'm a creative girl from Sweden, currently living with my boyfriend in San Diego. Here in my blog you will find everything from every-day thoughts to illustrations and photos.Beskrivning: A girl and the pursuit of all things cute, kitschy and crafty.


Beskrivning: I eat breakfast. Therefore I am. Sometimes I shoot people. With my camera.15 maj 2011

Podcast

I fredags fick vi vår examen. Vi skall leverera en text på minimum 1, max 10 000 tecken. Texten skall också publicerats på valfritt sätt.
Så jag har valt att starta en podcast. Inom två veckor kommer den första episoden att komma ut och just nu sitter jag och skriver på manus.

Håll utkik efter den första episoden!

14 maj 2011

,

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg pratar om varför vi har för få kvinnliga ledare/chefer i samhället. Hon tar upp en fråga som jag känner väldigt starkt för då jag (liksom män) vill ha möjlighet att göra karriär hela vägen upp på stegen.

Se videon, kvinna eller man, men särskilt om du är kvinna. ("Jag är man, varför skall jag bry mig?" - För en dag så kanske du får en dotter och du kommer vilja att hon skall ha samma möjligheter som grannens son.)

11 maj 2011

Torsdag & Salong

Jag är en av de som har huvudansvaret för litterär salong
 och står här och planerar den kommande eventen inne på Pigalle.

En dag kvar. En dag kvar till torsdag & Litterär Salong. En dag kvar till jag kommer att stå framför 150 människor och läsa dikt. En dag kvar. Nervös räcker inte för beskriva vad jag känner just nu. Det är mer som att det flyttat in en hamster i magen som försöker springa i ett ekorrhjul, runt runt runt.Varför blir man så nervös? Det är inte så att någon kommer att skada mig eller är ute efter mig. Det absolut värsta som kan hända är att några inte gillar den och vad har det att säga egentligen? För man kan ju inte bli omtyckt av alla och om jag vill ha en karriär som författare/skribent så måste man ju tåla lite kritik.

Men det är annorlunda att stå på en scen, det är det. I en tidning eller på en blogg blir man mer anonym, man slipper se dom som läser.

Foton: Linda Ringstad. 

10 maj 2011

I could be so Lucky

I påskas hittade jag en fyrklöver, den har nu torkat fint och ligger i plånboken.
Tror du på tur och du att man kan ha tur? Tror du att det finns några kosmiska krafter som bestämmer om du skall ha tur eller otur?

Enligt gammal skrock skall du torka fyrklövern och lägga den i plånboken, då får du tur i spel.
En fyrklöver är enligt vetenskapen ett tecken på mutation (inte tur) och därför är den också mycket ovanlig. Man menar väll då att om man klarar av ett hitta en av de 4-5 fyrklövrar som finns på en hel äng så har man nog lite tur.

09 maj 2011

,

To Dream


Den här veckan var temat "Drömma" på Fototriss. Att drömma sig bort gör man gärna i vackra omgivelser och bilder kan till och med vara drömska. Min fototriss är tänkt att vara lite både och.

08 maj 2011

Spotify Sommar

Svensk kustlinje


Just nu är det alldeles för fint väder för att inte bli gammal-svensk och nostalgisk. Här kommer en Spotify playlist med alla de klassiska svenska sommarlåtarna plus lite annan svensk musik. Passar bra nästa gång du sitter med en engångsgrill i parken eller på klippan och vill ha något att lyssna på. Det är något med sommaren som gör svensk musik så mycket bättre.

Klicka här för att komma till listan och välj subscribe.

På listan återfinner du bland annat; Evert Taube, Povel Ramel, Carola, Tomas Ledin, Roxette, Cornelius Vreeswijk, Magnus Uggla, Olle Adolphson, Pugh Rogerfeldt, Ulf Lundell, Lena Philipsson, Sven Ingvars och många fler.

07 maj 2011

, ,

How to Memorize


Jag dyrkar helt okritiskt människor som kan massor av saker utantill. Folk som kan citera stycken ur böcker och filmer utan så mycket som att blinka. Folk som står på scen och låter orden ifrån en dikt eller roman rinna ut som det vore en inövad sång.

På torsdag skall vi hålla Litterär Salong på Westerdals och jag skall läsa dikt. 
Jag är otroligt nervös så för att göra det bästa av situationen bestämde jag mig för att lära mig min dikt utantill, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort (då det dessutom är en abstrakt dikt utan tydlig handling). Efter att ha läst den otaliga gånger för mig själv kunde jag bara konkludera, man behöver göra mer än att bara läsa.
Never memorize something that you can look up. 
 Albert Einstein
Desperat på information till självhjälp gjorde jag det enda förnuftiga en människa kan göra, jag googlade det. Jag sorterade ut det som verkade vara riktig information från de klassiska kärringråden och satte igång. 

Här har du mina (och många andras) tips på hur du lär dig en text utantill:

1. Repetera, repetera, repetera. Läs högt för dig själv. Håll texten neråt och titta bara när du tappar tråden.
2. Skriv din text. En text du skall memorera tål att skrivas flera gånger. Skriv både på datorn och för hand då det aktiverar olika delar av hjärnan. 
3. Ha texten i utskrivet format och stryk ut ord allt eftersom. Tillslut har du bara några stödord kvar och efter ett tag klarar du dig utan dom också.
4. Alla lär på olika sätt, har du lättare att lära genom att lyssna? Spela in texten och lyssna på den när du t.ex. går till skolan eller jobbet.
5. Ta pauser när det går trögt och försök igen efter 10-20 minuter.

Att tänka på:

1. Musik hjälper ofta lite eller inte alls. Musik med text är bara störande och de aktiva fälten i hjärnan (musik och minne) överlappar inte, så ha en tyst omgivning.
2. Välj den tiden på dygnet som du brukar ha lättast för att studera, det är också den lättaste tiden för dig att memorera något på. (Tips; Om du inte vet, prova morgonen.)
3. Det tar tid, ha tålamod.

Lycka till!

06 maj 2011

,

Stand up iPod

Saknar du möjligheten av att kunna sitta och se videos på din ipod/iPhone vid skrivbordet när du egentligen skall jobba/studera? Då har jag lösningen för dig! Ta ett gammalt visitkort, följ mina instruktioner och inom minuter har du fått dig din alldeles egna gratis ipod/iPhone-hållare!

Material: Visitkort av bättre kvalitet (gärna 9 cm brett), sax, penna, linjal. (Allt som du vanligtvis redan har på skrivbordet)

1. Lägg visitkortet med den sidan upp som du vill rita på.
2. Rita av linjerna på bilden. Raka streck skall vikas, streckade skall klippas.

3. Vik längs dem två strecken på mitten.

4. Klipp de streckade linjerna och vik sedan bakåt längs de diagonala linjerna.
5. Öppna så att flikarna står rätt ut.


6. Plasera din iPhone/iPod och tadatadaaa!
(Vill du göra det lite snyggare så sudda blyertsstrecken och välj ett visitkort som har lite fancy baksida)

05 maj 2011

,

Poster - Finished

Till att börja med vill jag säga att det inte jag som har gjort den här utan jag har bara gjort mallen. Men det är fantastiskt coolt att se vad någon (i den här fallet en tjej som heter Pia i AD-klassen på Westerdals) kan göra i illustrator.
Jag är fast besluten att lära mig illustrator så att jag också kan göra snygga illustrationer någon gång inom snar framtid.

LIX

En korttext som jag skrev nyligen fick 32 i lix-värde och mitt mest använda och var "och".
(Klicka på bilden för full storlek)

Vad är LIX? Det står för Läsbarhetsindex och utvecklades på 60-talet pedagogikforskaren Carl-Hugo Björnsson. LIX ger en indikation på hur lättläst en text är och är ingen exakt vetenskap. Trots det kan det ibland vara bra att få en fingervisning på vilken nivå ens text ligger.

På hemsidan www.lix.se kan du antingen klippa/klistra in en text, ladda upp ett dokument eller skriva in en särskild hemsidan.

Leta i den här bloggen

Läser in...